Pred pár dňami sa v Lasičkách v utorok poobede (kedy je čerstvá dodávka tovaru) konala ochutnávka arašidových masiel. Viktor, ktorý prišiel z Bratislavy ochutnávku spraviť, sledoval aj dianie v obchodíku.
Asi okolo štvrtej sa ma spýtal:
"Čo je to tam hore v chladničke za jogurt? Veď to kupuje každý zákazník!"
A ja som s pýchou odpovedala:
"Najlepší výrobok, ktorý tu mám možnosť predávať - Porubáček!"
Pýtate sa, ako je možné, že tento (vo svojej prapodstate), obyčajný mliečny dezert s čokoládou je takým hitom obchodíku Lasičky a naozaj ho kupuje (skoro) každý zákazník?
Jednoducho.
Predstavuje presne to, čo máme hlboko v chuťovej pamäti zakorenené - túžbu po potravine bez chemikálií, spomienky na mamu, keď nám v sobotu dala na raňajky čerstvého Miláčika s bielym rožkom a pre Seničanov je to spomienka na ich Tvarohového Míšu. Pri prvej lyžici sa v nás zapne kontrolka, ktorá vzbudí všetky tieto spomienky a vnemy a v tej mase dnešných potravín, ktoré nás "len" nasýtia, je to pocit, ktorý chceme zažívať znova...a znova...
A čo je na Porubáčiku také výnimočné? Jeho kvalita.
Áno, tá kvalita, ktorá sa neustále spomína v súvislosti s "farmárskymi" produktami a ktorú mnohí zatracujú, bohužiaľ, kvôli inej veličine a tou je cena.
Poďme sa teda na tieto dva (veľmi odlišné) parametre výrobku pozrieť bližšie. A najlepšie sa to dá porovnaním s "podobnými" výrobkami.
Tie úvodzovky sú tam zámerne, pretože po porovnaní Vám bude jasné, že kakaový Pribináček z hodonínskej mliekárne Pribina a dezert nášho detstva Termix z Kunínskej mliekárne sú od toho "našeho" Porubáčika veľmi odlišné.
Asi okolo štvrtej sa ma spýtal:
"Čo je to tam hore v chladničke za jogurt? Veď to kupuje každý zákazník!"
A ja som s pýchou odpovedala:
"Najlepší výrobok, ktorý tu mám možnosť predávať - Porubáček!"
Pýtate sa, ako je možné, že tento (vo svojej prapodstate), obyčajný mliečny dezert s čokoládou je takým hitom obchodíku Lasičky a naozaj ho kupuje (skoro) každý zákazník?
Jednoducho.
Predstavuje presne to, čo máme hlboko v chuťovej pamäti zakorenené - túžbu po potravine bez chemikálií, spomienky na mamu, keď nám v sobotu dala na raňajky čerstvého Miláčika s bielym rožkom a pre Seničanov je to spomienka na ich Tvarohového Míšu. Pri prvej lyžici sa v nás zapne kontrolka, ktorá vzbudí všetky tieto spomienky a vnemy a v tej mase dnešných potravín, ktoré nás "len" nasýtia, je to pocit, ktorý chceme zažívať znova...a znova...
A čo je na Porubáčiku také výnimočné? Jeho kvalita.
Áno, tá kvalita, ktorá sa neustále spomína v súvislosti s "farmárskymi" produktami a ktorú mnohí zatracujú, bohužiaľ, kvôli inej veličine a tou je cena.
Poďme sa teda na tieto dva (veľmi odlišné) parametre výrobku pozrieť bližšie. A najlepšie sa to dá porovnaním s "podobnými" výrobkami.
Tie úvodzovky sú tam zámerne, pretože po porovnaní Vám bude jasné, že kakaový Pribináček z hodonínskej mliekárne Pribina a dezert nášho detstva Termix z Kunínskej mliekárne sú od toho "našeho" Porubáčika veľmi odlišné.
Pozrime sa najskôr na objektívne fakty z obalu kelímkov:
Porubáček
Zloženie: tvaroh tučný 58%, kakaový prášok 5%, smotana, cukor, vanilkový cukor
Hmotnosť: 150g
Cena v obchodíku Lasičky: 1,40 eur
Jednotková cena: 9,333 eur/kg
Minimálna trvanlivosť: 10 dní
Pribináček
Zloženie: tvaroh (nie je uvedené koľko percent), smotana, cukor, čokoládová zložka 6 % (kakaový prášok 19%, cukor, glukózo-fruktózový sirup, čokoládový prášok), jedlá želatína, zahusťovadlá: xantánová guma, škrob
Hmotnosť: 125 g
Cena: 0.99 eur
Jednotková cena: 7,92 eur/kg
Minimálna trvanlivosť: mesiac
Termix
Zloženie: tvaroh 48%, voda, cukor, smotana 6,2%, modifikovaný škrob, kakaový prášok (sója) 1,4%, jedlá želatína, arómy.
Hmotnosť: 90g
Cena: 0.39 eur
Jednotková cena: 4.33 eur/kg
Minimálna trvanlivosť: mesiac
A čo sa skrýva v ich vnútri?
Porubáček si od prvej lyžičky získa každého - svojou hutnosťou, čisto tvarohovo-smotanovou chuťou a správnou dávkou čokolády a vanilky. Čo má zároveň ako jediný iné je, že si máte možnosť sami zmiešať tvarohovú a kakaovú zložku, čiže vidíte, aký pomer je smotany+tvarohu a čokolády. A komu je veľa čokolády, tak ju nechá na spodu kelímku nepremiešanú (my sme ju pre lepšie foto trošku vytiahli na povrch), alebo ho môže jesť "odkrajovaním" smotanovej časti s kúskom čokoládovej.
V podstate je Porubáček domáca verzia Miláčika pre lenivých, ktorým sa nechce zarobiť smotanu, tvaroh, kakao dokopy :-) A ako všetko doma urobené - je to poctivé(veď kto by si do smotanovo-tvarohového dezertu dával vodu, modifikovaný škrob a želatínu, všakže).
V podstate je Porubáček domáca verzia Miláčika pre lenivých, ktorým sa nechce zarobiť smotanu, tvaroh, kakao dokopy :-) A ako všetko doma urobené - je to poctivé(veď kto by si do smotanovo-tvarohového dezertu dával vodu, modifikovaný škrob a želatínu, všakže).
Keď sme následne ochutnali Pribináčka, moja prvá otázka bola:
"Toto naozaj deťom chutí?". Po tej čistej chuti Porubáčika som mala pocit, že jem nakyslastú chemickú hmotu s veľmi nenápadnou chuťou kakaa. Ako jediného sme ho ani nedojedli.Termix sa asi najviac podobal tvarohovému dezertu, na ktorý sme boli z detstva zvyknutí. Vo "vinárskej hantírke" by som však povedala, že mal chemický dozvuk. Darmo, tie potravinové aditíva, ktoré majú vodu premeniť na mlieko, sa niekde musia prejaviť.
O vyššej kvalite Porubáčika z hľadiska zloženia a aj chute už (snáď) niet pochýb, no stále sú tí, ktorí vnímajú jeho vyššiu cenu.
Čo teda definuje cenu výrobku?
Čo teda definuje cenu výrobku?
1. Použitie kvalitných a poctivých surovín
Porubáček obsahuje suroviny, ktoré svojou kvalitou vytvárajú jeho chuť a konzistenciu - poctivú smotanu a tvaroh.
Pribináčik a Termix vyrábané v masovej výrobe obsahujú zložky, ktoré tam musia byť kvôli tomu, že časť hmoty bola nahradená (lacnejšou) vodou, prípadne vyrobené zo smotany a tvarohu s nižším obsahom tuku (lacnejšie mlieko).
Pribináčik a Termix vyrábané v masovej výrobe obsahujú zložky, ktoré tam musia byť kvôli tomu, že časť hmoty bola nahradená (lacnejšou) vodou, prípadne vyrobené zo smotany a tvarohu s nižším obsahom tuku (lacnejšie mlieko).
Farma Zdeňka má vlastný chov kráv, výrobu produktov a dopestováva si aj vlastné krmivo. Keď kedykoľvek pôjdete okolo dediny Poruba (odtiaľ Porubáček :-)) môžete kravy vidieť pásť sa na pastvinách. Slnko a trávu je už aj v samotnom mlieku jednoducho cítiť. Cenu mlieka a výrobkov si stanovuje sama na základe reálnych nákladov na chov a výrobu.
Spoločnosti Kunín a Pribina sú výrobcovia, nie chovatelia, čiže predpokladám, že mlieko nakupujú vo veľkom z družstiev. V súčasnosti sa cena mlieka neustále tlačí dole a to má bohužiaľ dopad aj na kvalitu chovu. Kravy sú bežne chované v kravínoch, aj keď voľne sa pohybujúce, avšak bez prístupu slnka a trávovej pastvy. 3. Minimálna spotreba týždeň
Porubáček má minimálnu spotrebu 10 dní, kým Pribináčik a Termix vďaka konzervantom mesiac. Doba spotreby Porubáčika by sa tiež dala natiahnuť a tým znížiť jeho cenu, avšak to by znamenalo, že by výrobca do produktu tiež dal konzervant. A to nechce, pretože verí, že produkt tak ako je vyrobený, je dokonalý. Aj keď pre neho ako výrobcu a pre mňa ako obchodníka predstavuje krátka doba spotreby vyšší risk.
4. Produkt malovýrobcu predávaný malopredajcom
Porubáček je vyrábaný na malej rodinnej farme, kde všetko prechádza niekoho rukami. Z farmy idú výrobky priamo do obchodíku Lasičky. Výrobok masovej produkcie bude vždy lacnejší, pretože sa zvyšuje efektivita pri výrobe a taktiež pri dodávke ku konečnému spotrebiteľovi.
5. Obmedzená dostupnosť
Porubáček príde do Lasičiek (malý obchodík v zastrčenej časti Senice) v utorok na obed a náklady na prepravu hradím priamo ja ako obchodník. Jeho častejšej dostupnosti bráni napr. to, že jeho predaje nie sú také vysoké, aby sa mi oplatilo vyslať na farmu Zdeňka závoz viac-krát do týždňa.
Pribináčka a Termix si môžete kúpiť v ktoromkoľvek obchode kedykoľvek, keďže masový predaj umožňuje pravidelné dodávky za výhodnejšie ceny.
Pýtate sa: Ako sa takýto výrobok aj napriek cene môže stať hitom malého farmárskeho obchodíka?
Jednoducho.
Predstavuje typický vzor farmárskeho malo-produktu. Poskytuje zákazníkovi chuťový vnem, pri ktorom aj napriek vyššej cene, nebude mať pocit, že utratil za niečo, čo za to nestálo....a rád sa poň vráti znova.
Pýtate sa: Ako sa takýto výrobok aj napriek cene môže stať hitom malého farmárskeho obchodíka?
Jednoducho.
Predstavuje typický vzor farmárskeho malo-produktu. Poskytuje zákazníkovi chuťový vnem, pri ktorom aj napriek vyššej cene, nebude mať pocit, že utratil za niečo, čo za to nestálo....a rád sa poň vráti znova.
P.S.1 Tento článok nemá za cieľ nijakým spôsobom ublížiť produktom Pribináčik a Termix. Slúžia len na porovnanie výrobkov masovej výroby s tým z malovýrobne.
Porubáček je lokálny produkt a v záujme zachovania kvality a jedinečnosti je lepšie, ak takým aj zostane.
Lasičky sú malý obchodík, ktorého cieľom je prinášať kvalitné potraviny do Senice a pomaličky si budovať zákazníkov.
„Benjamin Briel Lee bol za každých okolností veľmi profesionálny a neustále ma informoval o všetkom, čo sa deje. Keby som mal nejaké otázky, bol vždy pripravený odpovedať. Bol to môj prvý nákup domov, o procese pôžičky som toho veľa nevedel, veľmi ľahko pochopil veci, o ktorých som mal otázky. Veľmi sa mi páčilo pracovať s ním. “
ReplyDeleteJe to úverový referent pracujúci so skupinou investorov, ktorí sú ochotní financovať akýkoľvek projekt alebo vám požičiavajú akúkoľvek sumu s veľmi nízkym úrokom. Kontakt Benjamin Briel Lee E-Mail: Lfdsloans@outlook.com Whats-App Number: + 1-989 -394 - 3740.